W czwartek, 27 października, udaliśmy się na wycieczkę do cukrowni koncernu Pfeifer & Langen, znajdującej się w Środzie Wielkopolskiej.
Dzięki uprzejmości firmy, mieliśmy niepowtarzalną okazję poznania procesu wytwarzania oraz pakowania cukru. Obejrzeliśmy Sortownię, w której wędrujący na długich taśmach cukier jest selekcjonowany według rozmiaru. Zobaczyliśmy także Pakownię, gdzie gotowy produkt ląduje w opakowaniach różnej gramatury – od kilkugramowych saszetek, przez tak dobrze znane nam ze sklepowych półek kilogramowe torebki, aż do kilkunastokilogramowych worków.
Obserwowanie pracy Pakowni – w której dzięki nowoczesnej automatyce rola ludzi została ograniczona do minimum – stanowiło dla nas niezwykłą okazję do poznania realnych możliwości, jakie daje nam automatyzacja przemysłu.
Udaliśmy się także do Magazynu Wysokiego Składowania, w którym zamówienia obsługiwane są przez samodzielnie poruszające się wózki – pojazd zdejmuje odpowiednią paletę z jednej z półek i wydaje ją odbiorcy.
Wycieczka pokazała nam, jak funkcjonuje nowoczesny, w dużym stopniu zautomatyzowany zakład produkcyjny. Wynieśliśmy z niej wiele cennej wiedzy i inspiracji przydatnych przy wyborze ścieżki zawodowej.
Przewiń do góry Skip to content